Önfenntartó ház kistelepüléseken?!

A napelemek használatának lehetőségei és feltételei az elmúlt években jelentősen megváltoztak , de még mindig sok az előítélet és a félreértés a téma körül. Ezzel együtt ma már tényleges rezsicsökkentésként, de akár gazdaságos befektetésként is értelmezhető az ilyen háztartási szintű beruházás.

A képen egy 300 lakosnál kisebb hazai településen, Perőcsényben egy hagyományos felújított vidéki házon lévő napelemtelep látható. A tulajdonosok részéről ez az első lépés az energetikailag önfenntartó ház megalapozásához, mégpedig a rezsiköltség több mint felének, ebben az esetben a villanyáram díjának a megtakarításával.

A kistelepülések körében megfontolandó “Önfenntartó ház, önfenntartó település” mozgalmat indítani, mert a tapasztalatok szerint a tűzifa ára nem igen fog csökkenni. Egy ilyen mozgalom vélhetőleg segítené az előítéletek és félreértések megváltozását, illetve főként a házak üzemelési költségeinek tényleges csökkentését.

Egy ilyen mozgalom esetleg ráébreszthetné a központi politikát arra, hogy célszerű lenne támogatni, áthidalni az ilyen beruházok indulási költségeit. Ezek a kis helyi fejlesztések valódi és hosszú távú rezsicsökkentést, tényleges megtakarítást jelenthetnének a vidéken élőknek. A helyi fejlesztések pedig a jövedelemmegtartó hatásukkal érezhetően javíthatnák a vidéki lakosság megélhetési lehetőségét.

Az ECOVAST Egyesület korábban a honlapján vitát kezdeményezett a témában, ami nem talált túl nagy visszhangra, de továbbra is várjuk a véleményeket és a kérdéseket.